måndag 1 februari 2010

E, to je sevdah!

A, sevdah je kao droga. Čovjek postane ovisan o njemu i vjeran za cijeli život. Sluša ga, slijedi, ugađa, upražnjava i uživa u njemu! Sevdah se može imati u krvi - ili nemati! Kao što je rasprostranjeno mišljenje, da svaki stanovnik Afrike ili u Americi svaki Afro-Amerikanac nasljedno tj. rođenjem, dobije osjećaj za ritam i muziku, tako isto i Bosanac dobije sa svojim prvim udisajem, osjećaj za sevdalinku i sevdah taj bosanski.

Taj osjećaj ritma za sevdalinku i sevdah, može se naučiti. Doduše nešto teže, ali ipak može! Uz veliku porciju volje, ljubavi i upornom praksom mukotrpne vježbe, može se naučiti i onda, kada izađete na vrh, na vrhu vas čeka neopisivi pogled i nagrada sevdalinke milog zvuka i nadzemaljskog osjećaja da ste željni, željeni i poželjni. To vas ona traži! Sevdalinka vas nikada više ne napušta, vjerno ne dozvoljavajući vama niti drugome da je zaboravite, izbrišete ili uništite. Od tog momenta, ona postaje neuništiva. Ritam, želja, potreba za njom uvijek ostaje. I, ako je kojim slučajem nema duže vrijeme, kad se ne upražnjava, čovjeku se osuše usta i usne i osjeća se jadno poput usamljenog pustinjaka sprženog na suncu pored presušenog izvora. Usta vape za pjesmom, i njenom večernjom svježinom, halucinacija zvuka harmonike vas više ne napušta, pa i onda kada ugledate voljeni instrument, slučajno na nekoj poznatoj reklami, žutom i od vremena izblijedilog lista poderane novine, srce vam zaigra od sreće.

To je sevdah!

Onda znajte, možete slobodno reći da ste zaraženi virusom sevdaha. Sevdahom! Doživotno.

Velika greška, ali i nepravda, koja može da se napravi i nanese tom jedinstvenom i još nedovoljno istraženom svijetu, njenom veličanstvu, sevdalinki - je taj: da navedete naslov ili ime pjesme koja slovi kao dobra ili najbolja sevdalinka! Razlog tome je vrlo jednostavan. On se krije u različitostima doživljaja i iskustva svake jedinke kao takve posebno gledane! Sigurno je da svako ima svoju omiljenu pjesmu sevdalinku. Ali, i to je sigurno zasluženo i sa razlogom!

Dok jedna pjesma nekoga ostavlja sasvim ´hladnim´, drugog opet sevdalinka razboli da je jadan prisiljen slušati jednu te istu pjesmu više puta! To govori samo u prilog tome, da ova prva osoba koja je sluša, nije doživijela ono što je dozivijela ova druga, kod koje riječi pjesme, riječi sevdalinke, ritam, vrijeme, instrument i još mnogo drugih komponenti, izazivaju reakciju, proživljavanje, ponovni doživljaj, sjetu, tugu i bol ili osjećaj zadovoljstva i sreće.

Različitost doživljavanja se može pojaviti u samom interpretiranju, izvođaču, mjestu, načinu, ali i vlastitom trenutnom raspoloženju! Svakome je jasno da čovjek ´ne može slušati´ sevdalinku ako je bolestan, prehladjen ili nezadovoljan. Zapravo, on može da je sluša! Ali, efekat i doživljaj će pri tome biti sasvim drugačiji. Često i kontraproduktivan u smislu očekivanih ´rezultata´ pri slušanju u takvom stanju i lošem izboru vremena, ambijenta i mjesta slušanja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar