måndag 1 februari 2010

Ambijent Sevdalinke

Ambijent i izbor ambijenta je za sevdalinku od velike važnosti. Mislim da se jedino za ovu vrstu muzike ne moraju praviti posebne, velike dvorane i ´skâle´ u kojima vladaju komplikovani zakoni akustike, kao što je to slučaj sa dvoranama namjenjenim za izvođenje opernih arija i opereta širom svijeta, posvećenih u čast opere, boljoj akustičnosti, zvuku, izrazu i ljepote svakog tona, te skladu, melodičnosti, visine i jačine glasa njenog izvodjača.

Sevdalinki bi laskavo godila dvorana, posvećena isključivo i u čast samo njoj, ali ona je, u to sam duboko uvjeren - nepotrebna, jer je u genezi svoje skromne malenkosti našla, razvila i navikla na druga, manje upadljiva modena mjesta i nije u tome mnogo zahtijevna, to dobro znaju njeni izvođači, dajući i tako svoj prepoznatljivi pečat u amanet budućim pokoljenjima i generacijama. Ona traži širinu samo u svom zamahu, što više zraka za svoje mnogobrojno članstvo, obožavatelje-sevdalije koji je punih pluća svojim upražnjavanjem dižu poput plamenog feniksa iz pepela i smrti zaborava, postavljajući je na pijedastal života i pobjede.

Sevdalinka naravno, treba da bude ukomponovana prostorno tj. u ambijentu, ali treba da bude još pažljivije, ako ne i najvažnije, vremenski izabrana!

Za sevdalinku je od posebno velikog značaja, da se izabere i upražnjava u pravo vrijeme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar